Bouw een Bloeiende Praktijk


5 tips om GEEN succes te hebben

Eerst en vooral wil ik iedereen bedanken voor de hulp die ik kreeg bij de lancering van deze website. Veel mensen hebben geholpen door een berichtje op facebook of twitter te schrijven. Of door vrienden of kennissen door te verwijzen. Ik ben erg dankbaar!

In dit artikel wil ik je graag 5 super tips geven om vooral GEEN succes te hebben als coach, therapeut of trainer. Het zijn tips die ik zelf jarenlang met succes heb toegepast. Je zou me een expert kunnen noemen in het saboteren van mezelf en mijn praktijk.

Sinds ik besloten heb om mijn eigen ding te doen en er echt werk van te maken, ben ik niet zoveel meer met deze tips. Daarom geef ik ze je met veel plezier 🙂

1. Doe vooral werk die zo weinig mogelijk te maken heeft met jouw specialiteit.
Als je weet wat jouw echte kwaliteit (jouw expertise) is en je zet ze niet in, of nog beter… je weet het helemaal niet, dan ben je echt super goed bezig. Jouw cliënten zouden te goed aanvoelen dat je vanuit jouw expertise werkt en dat zou hen wel eens zo tevreden kunnen maken dat ze jou aanprijzen bij andere mogelijke cliënten.

2. Praat met zo weinig mogelijk mensen over wat jij doet, ze zouden het kunnen doorvertellen of mensen naar jou doorverwijzen.
Een absolute “no-no” is andere mensen laten weten wat jij doet. Via een website, een e-zine, magazine, nieuwsbrief (hoe je het wilt noemen), sociale media of via vrienden en familie laten weten wat jij nu echt doet. Ook tijd investeren in het juist leren omschrijven van wie jouw doelgroep is, wat hun probleem is en wat jouw oplossing en resultaat is…. zeker niet doen. Het zou wel eens kunnen dat anderen plotseling wel weten wat je doet en op je afstappen. Weeral… teveel kans op te veel cliënten.

3. Neem zoveel mogelijk opdrachten aan die niks te maken hebben met jouw specialiteit
Je krijgt wellicht vragen van nieuwe cliënten, waarvan je in eerste instantie denkt “oh, hoe ga ik dat aanpakken” of bij een nieuwe trainingsopdracht “ja, ik doe het wel… maar het zal me wel veel tijd kosten om  dat nog voor te bereiden”.
Neem zoveel mogelijk verschillend werk aan. Het zorgt ervoor dat niemand nog weet wat je precies doet. En geef toe: elk uur dat je steekt in het uitwerken van nieuwe opdrachten waarvan je eigenlijk niet zoveel weet, is een uur minder. Goed om je praktijk erg klein te houden!

4. Blijf vooral investeren in belemmerende gedachten zoals “ik kan het niet” of “wat zullen anderen denken”.
Zolang je jezelf kunt voorhouden dat je het niet kunt, dat je het mandaat niet hebt om een bepaalde plaats in te nemen, dat je nog te weinig opleiding hebt genoten (na diverse diploma’s al behaald te hebben), dat anderen het wellicht beter kunnen dan jij of jezelf bezig houden met de vraag wat anderen wel zouden kunnen denken over jou. Dan ben je prima bezig! Lekker weinig tijd om zelf initiatief te nemen en er echt voor te gaan.

5. Doe alles zelf en volg zeker geen coaching of een groeitraject, dat zou je te succesvol kunnen maken.
Alles wat je zelf doet, doe je ook veel beter. Dus, delegeer niks en doe het allemaal zelf. Ook door dit te doen investeer je vooral tijd in weinig productieve zaken waardoor je geen tijd hebt om een bloeiende praktijk te bouwen. Prima bezig dus!
Ohja, volg dan ook geen coaching of een groeitraject. Het zou wel eens kunnen gebeuren dat je daar inspiratie en motivatie vindt om jouw Bloeiende Praktijk te bouwen en… dat willen we niet hé 😉

Ik hoor graag jouw tips om een NIET Bloeiende Praktijk te bouwen. Schrijf ze bij de reacties. Dank daarvoor, kunnen we allemaal iets uit leren!

Wil je wel een Bloeiende Praktijk? Kijk dan gerust even naar het aanbod. Er is vast iets bij wat past bij jou.

14 Responses

 1. palatine schreef:

  Hee Jan, heel interessant allemaal, positief ingesteld zijn en zelfvertrouwen hebben is idd ook heel belangerijk! bedankt voor de info.
  groetjes Palatine

 2. Een tip om géén succes te hebben… een valkuil voor veel beginnende coachen: probeer het probleem van de klant zo goed te begrijpen, dat je oplossingen begint aan te bieden… in zijn plaats. De rol van de coach is een facilitator te zijn, en door vraagstelling de klant’s geest te openen waardoor de klant nieuwe opties ontdekt voor zijn probleem.

 3. Leuke insteek: Is eens iets anders, het geven van non-tips http://t.co/lQM1mHv

 4. Dimitri De Meester schreef:

  Leuke insteek Jan om de boel eens om te draaien en te kijken naar wat niet werkt.
  Een geweldige non-tip lijkt me ook om vooral bij het oude te blijven en de dingen zeker niet anders aan te pakken of te bekijken. Laten we lekker bij het oude vertrouwde blijven en nieuwe frisse paden links laten liggen. We gaan dus voor in-the-box-denken.

 5. hilde jonckers schreef:

  Nog een aantal TIPS om geen succes te hebben ;-))
  – Zorg er vooral voor je NIET af te stemmen op de behoeften van je klant, maar werk vanuit wat jij belangrijk vindt…
  – Vooral NIET naar je klant luisteren, jij weet het toch beter …
  – Blijf zélf gekleed in kledij die noch je persoonlijkheid, noch je karakter, noch je boodschap ondersteunen. Kleur, stijl en imago zijn immers onbelangrijk om congruent en dus authentiek over te komen !
  greetz en welkom bij Swa Bèl – When the outside is as beautiful as the inside. (www.swa-bel.be online einde september)
  Hilde Jonckers
  Executive Coach & Personal Image Consultant
  0476/400.327

  • Jan schreef:

   Dank je wel Hilde, voor je leuke reactie! Ik kom trouwens zeker eens kijken naar je website eind september. Ik ben erg benieuwd!

   Groetjes
   Jan

 6. Valkuil is om enkel te focussen op kennis van coaching. Je kan de beste coach zijn, maar als niemand je weet te vinden blijft de voldoening uit! Dus Personal Branding is wat mij betreft een essentieel onderdeel om je missie ‘in de wereld’ te zetten. Wil je er meer over lezen, vraag dan gratis eBook Personal Branding aan via site. Veel succes!

Leave a Reply

Geef een reactie

Maak een afspraak!

Wil je werk maken van jouw Bloeiende Praktijk? Aarzel dan niet en contacteer me voor een vrijblijvend gesprek. Zo kunnen we samen uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Klik hier
Tweet