Bouw een Bloeiende Praktijk

Co-creatie: 5 tips voor deze innovatieve werkvorm

Afgelopen woensdag was ik te gast bij de InspiratieKaravaan, die in La Classe in de Belgische Ardennen even halt hield. Ik mocht er spreken over Bouw een Bloeiende Praktijk. Ik bracht mijn verhaal over hoe ik gestart ben en de manier waarop ik dit nu in de wereld zet.

De InspiratieKaravaan is een prachtig uitgewerkte organisatie van Harriët Kollen en Sandra van Kolfschoten en brengt mensen samen die elkaar op authentieke wijze ontmoeten, inspireren en stappen zetten in co-creatie.

Het was voor mij een fantastische ervaring en het gaf mij erg veel nieuwe inspiratie en vooral goesting om nog meer mooie dingen in de wereld te zetten. Ik kreeg trouwens ook erg mooie complimenten, lees maar eens de blog van Piet

Langdurig samenwerken kan verstikkend zijn

In 2007 ben ik voor een groot stuk als zelfstandige aan de slag gegaan omdat ik merkte dat het voor mij enorm veel energie vroeg om voor een baas te werken of in een team te werken. Er werd ook zoveel tijd verloren met nutteloos vergaderen, er waren zoveel verschillende meningen die moesten verzoend worden tot iets dat dan smaakte naar  een mengeling van water en wijn….

Tegelijkertijd zag ik zoveel kansen die de toekomst bracht en ik wou zelf iets in de wereld zetten en dat op mijn tempo. En ik moet toegeven, ik heb er nog geen enkel moment spijt van gehad.

Maar…

Regelmatig kom ik mensen tegen waarmee het zo goed klikt, waarmee ik voel dat ik op dezelfde golflengte zit en waar ik heel erg graag mee wil samenwerken. De wildste ideeën ontstaan dan en structuren worden soms op poten gezet.
Het zou voor mij een grote valkuil betekenen om hier mee in te stappen. Vroeg of laat zou ik dan opnieuw op een punt komen waarbij ik de samenwerking als een rem zou ervaren. Samenwerken in een langdurige partnership, in een vennootschap of welke vorm dan ook, werkt voor mij niet.

Wat is co-creatie dus niet?

In mijn omgeving zie ik collega’s samen een praktijk opstarten. Als ik dat dan dieper bevraag dan wil men samenwerken vanuit een ongeloof dat je het zelf ook kunt waarmaken. Men hoopt dan iets te vinden bij de ander waarin ze zelf (denkbeeldig) tekortkomen (bv daadkracht, actie, creativiteit, …). Maar dat zijn competenties die je uiteraard ook zelf kunt ontwikkelen en die eigen zijn aan het ondernemerschap.

Co-creatie is dus niet bij een ander aanleunen vanuit je eigen tekorten, maar is wel de krachten bundelen vanuit je authentiek talent.

Co-creatie is een prachtig voorbeeld van samenwerken zolang het bruist

Voor mij is er sprake van co-creatie wanneer je met enkele mensen samen een uitdaging ontdekt en hierrond de krachten bundelt, elk vanuit je eigen authentieke expertise en competenties. Het is het samen bruisen, creëren, iets in de wereld zetten en op tijd kunnen stoppen om afscheid te nemen op een hoogtepunt.

5 tips voor een succesvolle co-creatie

  • Spreek op voorhand duidelijk af wat het doel is. Wat wil je precies bereiken?
  • Maak de samenwerking tijdsgebonden, desnoods spreek je een datum af waarop je de samenwerking evalueert.
  • Co-creatie is een samenwerking op een bepaalde gemeenschappelijke uitdaging, bouw dus niet jouw business / praktijk uit op basis van een co-creatie want de gevolgen zouden wel eens desastreus kunnen zijn als de samenwerking niet loopt zoals verwacht.
  • Maak duidelijk wie wat inbrengt en wat je van de ander verwacht. Maak dus een duidelijke takenlijst.
  • Maak een duidelijke regeling voor de financiën, wat steek je er beiden in en hoe is de verdeelsleutel?

 

De InspiratieKaravaan was in elk geval al een mooi voorbeeld van een succesvolle co-creatie dankzij Harriët en Sandra.

Heb jij leuke tips, eventueel eigen ervaringen van succesvolle co-creaties? Geef ze dan zeker bij de reacties. We worden er allemaal slimmer door.

Maak er een fijne co-creatie van!

Leave a Reply

Geef een reactie

Maak een afspraak!

Wil je werk maken van jouw Bloeiende Praktijk? Aarzel dan niet en contacteer me voor een vrijblijvend gesprek. Zo kunnen we samen uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Klik hier
Tweet