Bouw een Bloeiende Praktijk

Een belangrijke les voor elke ondernemer

Ok, ik geef het toe…. Het is een eeuwigheid geleden dat ik nog iets van me heb laten horen. Maar daar had / heb ik een goede reden voor. Ik heb een ontzettend belangrijke les geleerd over ondernemen en in het bijzonder over wat ik zelf nodig heb om optimaal te functioneren.

In dit artikel vertel ik je meer over.

Een jaar geleden werkte ik als volledig zelfstandige en hielp andere coaches en therapeuten aan een bloeiende praktijk. Mijn verdiensten waren meer dan behoorlijk, sterker nog: nooit verdiende ik meer dan toen en dat met werk dat ik zeer graag deed.

Maar toch was er een ontzettend grote angst. De angst dat ik geen klanten meer zou hebben, de angst dat ik geen geld meer zou hebben om mijn gezinnetje te onderhouden, de angst van de crisis, de angst dat mooie liedjes altijd te vroeg stoppen. Nogal een bijzonder vreemde ervaring voor iemand die anderen leert om te ondernemen, dat kan ik je wel vertellen.

Eind oktober kreeg ik een erg aantrekkelijke vraag: “of ik tijdelijk de functie van algemeen directeur wou opnemen van een centrum voor algemeen welzijn”. De vraag kwam net toen m’n angst om te ondernemen op een hoogtepunt was. Ik ben er op in gegaan. Achteraf gezien de juiste beslissig.

Het was een zeer interessante periode, ik leerde heel veel bij op korte periode. Tot dan had ik enkel ervaring met een eenmanszaak en dat is toch nog iets anders dan een onderneming van bijna 100 mensen.

Toch is de basis van de marketing voor beiden dezelfde:

 • weten wie je doelgroep is en
 • wat zijn/haar grootste probleem is
 • het aanbieden van een product als oplossing voor dat probleem
 • het eindresultaat aantoonbaar maken

Van het een kwam het ander…
Eind december kreeg ik een nieuwe vraag. Op 1 januari startte ik in een gelijkaardige onderneming als directeur ad interim. Ditmaal was het doelpubliek kinderen, jongeren en volwassene met een beperking en hun context (familie en/of netwerk). Ik verloor er mijn hart en besloot om er te solliciteren om vast in dienst te komen. Uiteindelijk kreeg ik het vertrouwen.

Wat is voor mij de grootste les?

Het is voor mij ontzettend duidelijk geworden dat ik een sociaal ondernemer ben. Ik hou enorm van de sociale sector, van de mensen die er werken en van de cliënten. Maar ik kan niet functioneren wanneer ik geen duidelijk en veilig kader heb waarbij ik ook de mogelijkheid heb om buiten de lijntjes te kleuren. De angst nam al mijn creativiteit weg en de zin om te ondernemen. Het verlamde me volledig. Wat ik in deze fase van mijn leven nodig heb is financiële zekerheid en toekomstperspectief, nogal moeilijk als je helemaal op zelfstandige basis werkt. Dit lukt voor mij dus het best als ondernemer in bijberoep en dat is prima!

Ervaringen van andere ondernemers

In gesprekken die ik had met collega ondernemers over deze ervaring, kreeg ik vaak gelijkaardige verhalen te horen. Ondernemers kampen vaak met angst, niet de hele tijd… Maar toch bepaalde periodes in het jaar.

De belangrijkste les voor wie wil starten met een eigen praktijk blijft: voel goed wat jij nodig hebt om goed te functioneren, wat je nodig hebt om je ondernemerschap en je creativiteit naar een nieuwe hoogte te brengen. Misschien betekent dit voor jou dat je zelfstandig bent in bijberoep of misschien heb je net nood om de sprong te wagen en helemaal zelfstandig te zijn.

En vergeet niet dat om je eigen praktijk te runnen, je zowel coach of therapeut bent, maar ook algemeen directeur, financieel directeur, marketingmanager… Je kunt niet in alles even goed zijn. Dus vraag ondersteuning op die punten waar je zelf niet sterk in bent.

Veel succes!
Jan

7 Responses

 1. Tania Gevaert schreef:

  Mooi verwoord, Jan!
  Ik herken me heel erg in je verhaal. Ook ik zoek telkens weer naar evenwicht, zeg maar.

 2. AnnefromBelgium schreef:

  Ik had zoiets van: Jan Jacobs? Wie? Wat? Maar inderdaad. zeker in België wordt het erg, erg moeilijk om ‘kleine ondernemer’ te zijn. Ik heb me uit pure armoede terug in het onderwijs gezet ;-)) (ik heb het overleefd pffft)
  In tegenstelling met Nederland waar nog wat gezond verstand heerst, en respect. En realistischer prijzen worden gehanteerd voor diensten. Waar ik echter ook bang voor ben…: als de kleine ondernemer er massaal van tussenuit trekt (wat vandaag gebeurt, zie de statistieken alom), gaat dat volgens mij gigantische gevolgen hebben: zij zijn de olie in de maatschappelijke radertjes.Degenen die vernieuwen, durven, open trekken, opleiden.

 3. sabinevanmeenen schreef:

  Dank je Jan voor het delen van je ervaring en ik respecteer je keuze . Uiteraard is het erg belangrijk om dicht bij jezelf te blijven ook als ondernemer.

  Ondernemen is risico’s nemen. Je stelt doelen en wilt resultaten bereiken. En de angst kom je altijd opnieuw tegen telkens je iets nieuws onderneemt.

  Voor mezelf herken ik het tijdens mijn eerste netwerkevent, mijn eerste offerte, mijn allereerste factuur uitsturen. Best spannend. Hoe meer ik ondernam, hoe zekerder ik me voelde.

  Zelf zocht ik ooit volledige balans in mijn leven. Ik besef nu dat ondernemen de nodige angst, twijfel en onzekerheid meebrengt. Telkens opnieuw. Hoe beter je ermee leert omgaan, hoe makkelijker het wordt. Ik laat me begeleiden door een businesscoach die verder staat dan waar ik nu ben. Zij is mijn klankbord, mijn steun om steeds groeistappen te blijven ondernemen. Elke actie geeft een reactie. Ik raad dit iedereen aan.

  En wat je aandacht geeft groeit. Als een onderneming (ook in bijberoep) niet de nodige aandacht krijgt, stagneert ze. Als men in zijn comfortzone blijft gebeurt er niets.

  Dus voor elke ondernemer geef ik graag mee: Blijf authentiek, voel de angst en durf! Ik schreef er ooit een blog over: http://www.sabinevanmeenen.be/nl/hoe-helpt-angst-je-groeien-134.htm Succes met je job en/of onderneming !

 4. Sabine Liefsoens schreef:

  Menselijk verhaal Jan, heel mooi! Respect!

 5. Jan, een mooi en open verhaal. Bijzonder herkenbaar voor mezelf. Vooral het gedeelte ivm je duidelijk en veilig kader met toch de mogelijkheid om buiten de lijntjes te kleuren. Ik denk dat we, hoewel we ondernemend zijn, toch steeds een beetje naar dat veilig gevoel hunkeren. Maar ik geloof dat dit ook wel sterk gebaseerd is op onze verantwoordelijkheidszin. Alvast enorm bedankt om je verhaal te delen!

 6. Dirk De Boe schreef:

  Dag Jan, dank je wel voor dit mooie verhaal. Eigenlijk toon je aan dat het eigenlijk niet belangrijk is of je een eigen zaak hebt dan wel in dienstverband werkt om ondernemer te zijn. Zo zie je maar dat je door zelf ooit de stap te wagen uiteindelijk bij je passie terecht gekomen bent. Ik wens je veel succes en dat je veel mensen mag helpen in die o zo belangrijke doelgroep

 7. Heel inspirerend én herkenbaar! Ook ik combineer een deeltijdse functie in een socio-culturele organisatie met een bijberoep als coach. Het vormt op dit moment voor mij de beste manier om mijn bescheiden bijdrage aan de maatschappij te kunnen leveren. En dat sociaal ondernemerschap, dat raakt wel een snaar bij mij… Bedankt om je verhaal te delen!

Leave a Reply

Geef een reactie

Maak een afspraak!

Wil je werk maken van jouw Bloeiende Praktijk? Aarzel dan niet en contacteer me voor een vrijblijvend gesprek. Zo kunnen we samen uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Klik hier
Tweet