Bouw een Bloeiende Praktijk


Ontdek jouw expertise vanuit je authentieke zelf

Wie wil jij zijn als coach, trainer of therapeut?
Hoe ziet, spreekt en gedraagt die persoon zich? Misschien denk je aan een bepaalde persoon? Neem jij die persoon als rolmodel?

Of wil jij vooral jezelf zijn en helemaal vanuit jouw expertise, jouw specialiteit mensen begeleiden?

Verschillende jaren had ik een idee hoe ik mij moest gedragen als coach, therapeut en trainer. Ik had ook verschillende rolmodellen, leermeesters, mensen aan wie ik een voorbeeld nam en waarbij ik dacht “als ik zo doe, dan zal het mij lukken”.

Een tijdje terug ontdekte ik dat het veel prettiger is en vooral veel minder inspanning vergt om volledig jezelf te zijn en vanuit jouw eigen specialiteit of expertise mensen te begeleiden.  Te leven en te werken vanuit je authentieke zelf. Het vraagt wel dat je jouw ideaal beeld loslaat en openstaat voor wat er aanwezig is. Voor die dingen waarvoor mensen jou nu al contacteren, en waarvan mensen ook echt vinden dat jij daar de geschikte persoon voor bent.

Linji, een Chinese zenmeester zei: “Laat je nooit misleiden door anderen. Als je boeddha tegenkomt, dood de boeddha. Alleen dan zul je voor de eerste keer echt vrijheid vinden”. Doden vind ik nu persoonlijk misschien wat te ver gaan, maar in de essentie van wat hij zegt kan ik me wel vinden: kijk niet naar wat anderen doen of hoe zij het doen, doe vooral waarin jij super goed bent en op de manier waar jij helemaal achter staat.

Opvallend is dat veel coaches, therapeuten of trainers een bepaald idee hebben van hoe ze zich moeten gedragen, spreken en hoe hun praktijk er moet uitzien vanuit bepaalde rolmodellen (terwijl we zelf onze cliënten leren om het helemaal binnen zichzelf te vinden). Ik heb er mijzelf ook aan bezondigd.

We willen graag iedereen kunnen helpen
maar de realiteit is dat dit niet werkt.

Als je als coach, therapeut of trainer aan de slag gaat, doe je dit meestal vanuit een bepaald idealisme. We willen iets goed doen voor de ander, we willen anderen graag doen groeien of verder helpen. Het geeft als het ware zin aan je eigen bestaan. Maar de realiteit is dat jouw cliënt niet op zoek is naar liefdadigheid of iemand die anderen graag helpt. Jouw cliënt is op zoek naar een expert, een specialist die zijn probleem helemaal begrijpt, kent en hiervoor een oplossing heeft die ook resultaat oplevert. Misschien wel herkenbaar als jij zelf kijkt wie jouw coach, therapeut of trainer is?

Stel je voor dat jij tandpijn hebt, dan zit je ook liever bij een tandarts dan bij een kinésist, toch?

Deze vragen kunnen je al op weg helpen om jouw expertise vanuit jouw authentieke zelf te ontdekken:

  • Welke soort moeilijkheden ben jij zelf ooit tegengekomen en hoe heb jij deze overwonnen of aangepepakt?
  • Met welke mensen werk jij ongelofelijk graag, bij wie voel jij je helemaal goed?
  • Als vrienden of kennissen (dus geen cliënten) jou contacteren voor jouw hulp, met welke vraag is dat dan?
  • Bij welke opdracht(en) uit het verleden had jij helemaal niet het gevoel dat het een inspanning vroeg?
Iedereen, ook jij, heeft een specialiteit, een expertise… het is alleen een kwestie van ze te ontdekken en ze juist te formuleren zodat jouw cliënten jou vinden.

Zin om jouw expertise te ontdekken? Kijk bij mijn diensten wat het best bij jou past:

2 Responses

  1. Ontdek jouw expertise vanuit je authentieke zelf. Artikel: http://t.co/35lMyII1 #bloeiendepraktijk #marketingtip

  2. […] maakt, hoe meer succes je hebt, waarmee ik het uiteraard helemaal eens ben. Met andere woorden: kiezen is winnen in dit […]

Leave a Reply

Geef een reactie

Maak een afspraak!

Wil je werk maken van jouw Bloeiende Praktijk? Aarzel dan niet en contacteer me voor een vrijblijvend gesprek. Zo kunnen we samen uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Klik hier
Tweet