Bouw een Bloeiende Praktijk

Reisverslag Bouw een Bloeiende Praktijk: Dag 1

Jan Jacobs is samen met een groep enthousiaste coaches, trainers en therapeuten, op reis naar Zuid Frankrijk. Ze logeren bij Les Deux F.
Hun doel is om even uit hun praktijk, aan hun praktijk te bouwen.

Intro Jan voor Dag 1

 

Elke dag krijg je een verslag van Annelies, een van de deelnemers. Op deze manier kun jij er van thuis uit toch een beetje bij zijn.

Dit is wat ze vandaag heeft ervaren:

Reisverslag van Annelies Dag 1

Na een 12 uren durende rit doorheen een hittegolf met airco (gelukkig 🙂 ) kwamen we gisterenavond aan in de idylische bed & breakfast van ‘les deux f’ in het prachtige Tour-de-la -Crieu in de Pyreneeën. De inspirerende omgeving en het hartelijk welkom van Fien en Greet hielpen ons onze auto-stramheid al snel vergeten. De plek spreekt niet alleen tot de verbeelding maar lijkt ook wonderwel te passen in het doel van deze reis; de workshop ‘bouw een bloeiende praktijk’: deze twee dames geven alvast een prachtig voorbeeld van geslaagd ondernemersschap.

Een verkoelend aperitiefje onder de parasol van een zonovergoten terras helpt ons aclimatiseren. Na het verkennen van de kamers en het installeren van onze bagages zijn we klaar voor een introductie in de materie. Jan doet met veel enthousiasme het programma van deze vier-daagse kort uit de doeken en wij krijgen als deelnemer de kans ons voor te stellen en uit te leggen wat ons drijft op deze reis. Het beloofd boeiend te worden ; de groep bestaat immers uit zes dames die uniek zijn in hun verscheidenheid. Eén ding hebben we zeker wel gemeen: stuk voor stuk zijn we gebeten door onze zaak en vastberaden deze concreet – of concreter- in de wereld te zetten. (Houd je maar schrap Jan ;-)). Saskia coacht eigenwijze ‘beelddenkers’. Martine heeft zich gespecialiseerd in visuele verslaggeving en maakt met haar tekeningen de inhoud van vergaderingen overzichtelijk. Britta helpt koppels die moeilijke tijden doorstaan. Hilde tovert interieurs om in een verlengstuk van de waardevolle kanten van haar cliënten. Ann bevordert de communicatie in bedrijven d.m.v. interactief theater en psychodrama en ik, Annelies, focus mij op het maken en verkopen van therapietrajecten voor jonge, begaafde ‘high potentials’ die met een verslavingsprobleem kampen. Het lijkt te klikken en ik ben alvast enthousiast over de interactie met de andere deelnemers. Maar ook over de focus die Jan legt. Bedoeling is dat ieder tegen het einde van de week een concreet ondernemingsplan voor het toekomende jaar op de tafel heeft liggen om een succesvolle praktijk uit te bouwen! Spannend… het begint al te kriebelen. Jan heeft hier op geanticipeerd en ons elk een notitieboekje cadeau gedaan. Elk idee opschrijven is de boodschap! Een noodzakelijke tussenstap om inspiratie om te zetten in concrete actieplannen.

Na een overheerlijk, gezellig avondmaal (die Greet kan koken, zeg!) en verkwikkende nachtrust, starten we deze ochtend om 10 uur. Vandaag ligt de focus op het vinden van onze niche. Maar voor we beginnen deelt Ann al enthousiast mee dat ze deze ochtend om zes uur een belangrijk inzicht kreeg voor haar praktijk. Martine volgt meteen met een eigen idee dat begint te dagen. Het notitieboekje doet z’n werk al…

Jan is in form en wil beginnen met ons aan het dromen te krijgen. Dromen over wat voor onze een top-jaar betekent. I love it! We zetten ons per twee om elkaar hierover grondig te bevragen. Het wordt eigenlijk best wel een diepgaand en confronterend gesprek. Doorvragen over de eigen verlangens en mogelijkheden werkt wel erg verhelderend. Maar hier wordt ook wel duidelijk wat de belemmerende factoren zijn, de saboteurs van ons succes. Jan vat het tegengif uiteindelijk mooi samen: “het leven is aan de durvers”. Laat je door niets of niemand uit het lood slaan: het klinkt op het eerste zicht misschien als cliché-peptalk, maar in moeilijkere tijden helpt het beslist om aan deze waarheid vast te houden. Dat is althans mijn ervaring. Het gesprek voert ons nog langs een andere wjsheid: durf vragen wat je nodig hebt. Iemand formuleert het krachtig met een citaat van Napoleon Hill: “Als je het universum een stuiver vraagt, dan zal je ook maar een stuiver krijgen.” Durf ik vragen wat ik echt wens? Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik zeggen dat dit moeilijker is dan op het eerste zicht lijkt. Maar ik oefen ondertussen volop!

Jan besluit, met onze goedkeuring, om het half uurtje Mastermind-moment dat elke avond gepland staat te vervangen door een ‘durf te vragen’ moment. Eén van de deelnemers heeft ons immers enthousiast gemaakt over het concept. De vrager vraagt hulp aan de groep bij hetgeen die wil bereiken en ieder helpt naar best vermogen. Het oefent ons in leren vragen wat we echt willen, maar tegelijk doen we ook appèl op het gemeenschapsgevoel. Mensen die elkaar met plezier helpen is teslotte een verbindende ervaring. Mooi vind ik dat.

Tenslotte verheldert Jan zijn model van bouw een bloeiende praktijk en laat ons elk op zoek gaan naar onze ideale klant. Wie is dat? Wat is z’n probleem? Wat is jouw oplossing en welk resultaat komt eruit voort als je hem helpt? Dit alles moesten we zo helder mogelijk definieëren om het tenslotte kort en krachtig te formuleren in een ‘elevatorpitch’ die zo eenvoudig moet zijn dat zelfs een tienjarige het kan begrijpen. Voor mij beslist een uitdaging want beknopt zijn is niet één van mijn sterkste kanten 😉 … Maar het doet me wel de puntjes op de i zetten en daar ben ik uiteindelijk zeer blij om.

Nu nog even gaan brainstormen over wat ik straks wil durven vragen aan de groep… ben benieuwd naar mezelf en naar de anderen. Ik kijk er al naar uit!

Bekijk de reacties van enkele deelnemers

 

Annelies over dag 1

Ann over dag 1

Of volg ons via de facebookpagina 

Tot morgen!

Jan

 

8 Responses

 1. dag Jan, dag iedereen,
  Een hele fijne verrassing om deze mail te ontvangen.
  Mooi geschreven en inderdaad ik neem er wat van op 🙂
  Ik onthoud voor vandaag ‘ Durven’ en ‘Volharden’.

  Nog een fijne dag gewenst.
  Katrien

 2. Bart vde schreef:

  Dag allen,
  Alvast een boeiend verslag van de eerste dag. Persoonlijk geprikkeld door de methodiek om vergaderingen te visualiseren, zoek ik in de nabije toekomst toch ev contact te leggen met de betrokken deelnemer. Zelf hebben wij/ik veel ervaring met familie- en organisatieopstellingen en het werken met metaforen (ook in teams) en wellicht is de mij onbekende methodiek complementair.
  Toen ik dit alles las, hoorde ik op de radio net het liedje ‘shine Silently, van Nils Lofgren’. Ik gun het jullie van harte en wie weet nog eens te beluisteren in frankrijk.
  1 bedenking…. Waar zijn die mannen? Enkel vrouwen? Wat zegt dit over ons jullie?

  Succes aan elk!
  Bart

  • Jan Jacobs schreef:

   Dank je wel Bart, de deelneemster waarover jij het hebt is Martine van http://www.visualharvesting.com.
   Zij is enorm blij met jouw reactie en heeft zin om contact met jou te leggen. Geef jij haar een mailtje?

   Verder, inderdaad… alleen vrouwen. Ik met een groep vrouwen in Frankrijk… het kan slechter, niet? 😉
   In elk geval zijn de mannen zeker welkom om deel te nemen. Ik mis ze!

   Groetjes
   Jan

 3. Rita Janssens schreef:

  Dag Jan , dag Annelies , dag iedereen..

  Wat een leuke verassing om dit mailtje te ontvangen.
  Als ik het verslag van Annelies zo lees, voel ik heel veel zin om zo in mijn auto te springen…. Misschien moet ik er toch eens over denken om volgende keer in te schrijven.
  Wat mij onmiddelijk raakte is de uitspraak van Napoleon Hill “Als je het universum een stuiver vraagt, dan zal je ook maar een stuiver krijgen.” Wat een leerpunt voor mij ! In mijn hele leven, dus zeker voor mijn praktijk !
  Ik wens jullie nog veel zon op jullie huid, maar vooral in jullie hart.

  Lieve groet, Rita

 4. Martine schreef:

  Dag Jan, Dag iedereen,

  Wat zou ik er graag bij zijn! Volgende keer zeker! Wat mij vooral raakte is dat ik opeens besefte dat ik meestal alles zelf wil doen en oplossen en ik moeite heb met “durf te vragen”. Wat een eye opener!!

  Nog veel succes en plezier toegewenst aan iedereen! Ik ga alvast aan de slag met durven vragen.

  Martine

Leave a Reply

Geef een reactie

Maak een afspraak!

Wil je werk maken van jouw Bloeiende Praktijk? Aarzel dan niet en contacteer me voor een vrijblijvend gesprek. Zo kunnen we samen uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Klik hier
Tweet