Bouw een Bloeiende Praktijk

Reisverslag Bouw een Bloeiende Praktijk: Dag 3

Jan Jacobs is samen met een groep enthousiaste coaches, trainers en therapeuten, op reis naar Zuid Frankrijk. Ze logeren bij Les Deux F.
Hun doel is om even uit hun praktijk, aan hun praktijk te bouwen.

Intro Jan voor Dag 3

Elke dag krijg je een verslag van Annelies, een van de deelnemers. Op deze manier kun jij er van thuis uit toch een beetje bij zijn.

Dit is wat ze op dag 3 heeft ervaren:

Reisverslag van Annelies Dag 3

Vandaag was anders. Waar de vorige dagen zich kenmerkten door intense brainstormen en – voor sommigen – toch ook wel grote gedachtensprongen, bracht de sessie van vanochtend rust in de draaikolk van onze creativiteit. Dit had alles te maken met de tool die Jan ons vandaag aanreikte: het ‘getting things done’ concept. Een efficiënte manier om orde en structuur aan te brengen in de belangrijke projecten waar je mee bezig bent. Voor mij was het alleszins heel welkom. Eenmaal ik doorhad hoe dit werkt, kreeg ik het aangename gevoel in het oog van de storm terecht gekomen te zijn. Ik werd helemaal kalm vanbinnen omdat ik plots helder overzicht kreeg op al mijn to-do issues. Net wat mijn chaos even nodig had ☺. Heerlijk.

De ‘Getting things done’ –tactiek kan je uiteraard digitaal doen, maar een simpel schriftje met vijf schutbladen werkt minstens even goed. DIt kregen we vandaag ook van Jan. Dit klasseersysteem bestaat uit een inbox waar je alles opschrijft wat binnenkomt van ideeën en/of dingen die belangrijk zijn. Dan heb je de sectie van de eerstvolgende acties die je dient te ondernemen om stap voor stap vooruit te kunnen. Prioriteiten worden zo snel overzichtelijk. De derde onderverdeling is die van de succesvolle projecten. Dit om je aan te sporen het einddoel van je succesvol project zo concreet mogelijk te omschrijven. Bv. je wil met de artikels op je blog elke maand minstens 5 nieuwe cliënten aantrekken. Hierover ga je dan brainstormen om van daaruit de eerstvolgende acties te noteren (onder het schutblad van acties uiteraard) die je daartoe moet ondernemen. De vierde sectie is ook een behoorlijk interessante; die van de rollen. We dragen allemaal verschillende petten naargelang de taak of de situatie waar we voor staan. Bv. die van zaakvoeder, trainer, coach, maar ook echtgenoot, vriend, enz… voor elke belangrijke rol kan je gaan opschrijven wat je wil bereiken in die hoedanigheid. Op het eerste zicht kan dit misschien overbodig lijken. Toch had ik de ervaring dat je door zo te werken vanuit verschillende perspectieven naar je leven en je projecten kijkt en dat kan heel verfrissend zijn. Anders kijken… is beslist een thema dat hier volop leeft! Het vijfde schutblad staat dan uitendelijk voor de dingen die je nog wil doen ooit, later, misschien.

Aanvankelijk had ik wat weerstand t.o.v. deze techniek. Ik dacht: dit is te strak, moet àlles nu werkelijk gestructureerd worden?! Voor een vrije ziel als ik leek dit op het eerst zicht gewoonweg te rigide. Maar het tegendeel bleek waar; het bleek echt te werken voor mij. Zoals ik hierboven al zei, het bracht overzicht en dus een gevoel van controle en dus rust. Als ik kalm ben, ben ik gecentreerd en we weten allemaal hoe belangrijk dit is als je op een gezonde manier wil blijven meedraaien.

Maar de leukste opdracht van vandaag vond ik toch wel het uitstapje in de toekomst waar Jan de sessie mee begon. Ik raakte al meteen in de stemming wanneer hij ons meevoerde naar het moment in de toekomst waarop we succesvol onze niche hebben uitgebouwd. Ik had alvast geen enkele moeite om me in te beelden hoe mijn ideale dag er dan uit zou zien. Ik werd goedgezind wakker, deed mijn ding met gemak en plezier (!) en eindigde de dag met een leuk, ontspannend terrasje met vrienden… Vasthouden die droom zou ik zo zeggen!

Enkele reacties van deelnemers op de vorige dag (dag 2)

Martine over dag 2

Britta over dag 2

 

Tot morgen !!

Jan

Meer lezen? Lees dan:

2 Responses

 1. DELNESTE Catherine schreef:

  Hallo bruinverbrande Jan :-)…
  Zoveel zin om de TGV te nemen om bij jullie te zijn….Dank dat ik jullie kan volgen op Facebook alsook de kans krijg om de boeiende verslagen van elke dag te lezen en zo wat op mijn eentje zelf wat aan de slag te gaan…Maar ik voel me nog zo’n groentje :-)…Ik heb nog veel te leren, maar ik geloof en heb vertrouwen in mijn toekomstige bloeiende praktijk de Veer-Kracht :-)…
  Ik wens jou alsook heel de groep gemotiveerde aanwezigen veel werkgenot in zo te zien, ja een toffe locatie…
  Doe vooral vele groetjes aan Britta…van de olifantevrouw :-)…ze zal het wel begrijpen…
  A bientôt peut-être….
  Catherine (Gent)

Leave a Reply

Geef een reactie

Maak een afspraak!

Wil je werk maken van jouw Bloeiende Praktijk? Aarzel dan niet en contacteer me voor een vrijblijvend gesprek. Zo kunnen we samen uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Klik hier
Tweet