Bouw een Bloeiende Praktijk

Wat een Sterren Chef-kok ons kan leren op vlak van succesvol ondernemen

Gisteren was het mijn verjaardag. Om dat te vieren zijn we lekker gaan eten in het nieuwe sterrenrestaurant Centpourcent in Mechelen. Het was een fantastische beleving: heerlijk gegeten, lekkere wijn gedronken en veel gelachen. Een echt feest dus!

Nu een dag later zit ik boordevol inspiratie. De chef-kok heeft mij geïnspireerd om een artikel te schrijven. Ik zie heel erg veel gelijkenissen tussen een chef-kok van een sterrenrestaurant en een succesvolle coach, trainer of therapeut.

Laat mij je even meenemen in wat ik noem: de 10 eigenschappen van succesvolle sterren chef-kok

Wat maakt dat iemand zich als kok kan onderscheiden van alle andere koks, waardoor hij een ster krijgt? De volgende eigenschappen lijken me hiervoor noodzakelijk en bovendien kunnen wij er als coach, therapeut of trainer heel wat van leren. In het groen geef ik je bij elke eigenschap een reflectievraag die je voor jezelf kunt beantwoorden. Dit kan de start zijn van jouw succesvolle en bloeiende praktijk.

1.    Een droom, een concept, een duidelijk plan met ambitie
Voor een schip zonder haven, is geen enkele wind juist. Elke sterrenchef is ooit begonnen met een droom en een doel. Bovendien slaagt hij erin om dit in een concept te gieten dat anders is dan zijn collega’s en dit omzetten in een duidelijk plan.
Hoe ziet jouw droom eruit? Heb jij jouw plan al op papier? Welke actie kun jij nu, op dit moment, doen om jouw droom te verwezenlijken?

2.    Passie
Stel jezelf voor wat een kok zou zijn zonder passie voor zijn job, voor voedsel? Een sterrenchef gaat op zoek naar “het neusje van de zalm”. Enkel het beste is goed genoeg.
Ben jij gepassioneerd bezig met je vak? Heb jij een duidelijke Niche?

3.   Toewijding, elke dag opnieuw doorzetten
Een sterrenchef moet er elke dag opnieuw staan en moet voor elke individuele klant een fantastisch bord serveren. Zijn restaurant zit niet van dag 1 met een wachtlijst van een jaar. Hij mag al van geluk spreken als er bij de opening van zijn restaurant wat animo is en dat hij voldoende gasten heeft om de rekeningen te betalen. Maar… dat is de moeilijke periode die elke ondernemer eerst door moet.
Ben jij een doorzetter als het even moeilijk gaat? Sta jij elke dag op met een nieuwe energie om er helemaal voor te gaan?

4.   Productkennis
Van een chefkok mag je verwachten dat hij een expert is op vlak van voedsel. Dat hij alles kent wat er op de markt is, maar dat hij ook weet in welke seizoenen iets te verkrijgen is, welke ingrediënten goed passen. Maar hij houdt zijn ogen ook open voor wat er op de markt gebeurt en gaat zelf ook in de leer.
Weet jij voldoende wat er beschikbaar is op de markt en waar collega’s mee bezig zijn? 

5.    Creativiteit
Een chef-kok is naast iemand die weet hoe je lekker eten maakt, iemand die het ook op een sublieme manier kan presenteren. Het is een kunstenaar met eten op een bord. Prachtig!
Neem je de tijd om creatief bezig te zijn? Te schrijven? Nieuwe producten te maken op basis van jouw expertise?

6.    Innovatie
Hoe kan een kok zich onderscheiden van de rest? Dat kan door innovatie, door iets toe te voegen aan wat er al is. Dat kan door met nieuwe (oude) producten te werken , door producten op een nieuwe manier te verwerken, of door de klant het op een nieuwe manier te laten ervaren.
Neem jij tijd om te werken aan innovatie? Heb je een lerende houding? Ga je op onderzoeken?

7.    Proeven
Een kok proeft altijd voor er iets uit zijn keuken gaat. Hoe kun je anders zorgen voor perfectie?
“Proef” jij voldoende van je eigen producten? 

8.   Focus, Focus, Focus
Een chefkok focust zich elke dag opnieuw. Hij heeft een duidelijk niche en wil hierin uitblinken. Hij wil zijn stempel kunnen drukken op de kookkunst en doet dit op een meesterlijke manier. Hij wil groot zijn in iets klein, veel liever dan klein te zijn in iets groot. Hij heeft een duidelijke focus op zijn groter doel, op zijn ingrediënten, op zijn bordschikking en wijkt daar niet van af. Enkel zo kun je de perfectie nastreven.
Heb je een duidelijke niche en hoe hou jij je focus vast?

9.    De ster is niet het doel wel een gevolg
Een kok die als enig doel heeft om een ster (of twee of drie) te behalen, riskeert een erg ongelukkig persoon te worden als dat uiteindelijk niet lukt. Of stel je voor dat je alles laat afhangen van het behouden van een ster.
Op de eerste plaats heeft een sterrenchef voor ogen: de klant. Hij wil er alles aan doen opdat een klant een fantastische avond heeft en naar huis gaat en het nieuws verspreidt. Een ster zal dan wellicht volgen…
Wie of wat staat er bij jou op de eerste plaats: de klant of jouw succes?

10.   Zich laten omringen door talent
Eerst en vooral is elke sterrenchef ooit in de leer geweest bij een groot talent.
Elke sterrenchef heeft talent in huis: een goede maître, een wijnsommelier, een fantastische afwasser, poetsvrouw, … iedereen heeft talent in zijn domein. Een goede chefkok weet wat hij kan en weet nog meer wat hij niet kan en besteedt dit uit.
Heb jij een coach? Ben je lid van een MasterMind? Heb je voldoende talent rond jou? 

Lukt het om een antwoord te geven op de bovenstaande groene reflectievragen?

Deze denkoefening geeft wellicht al heel wat inspiratie op weg naar een succesvolle en bloeiende Praktijk.

Ieder succes begon ooit met een droom, maar kwam er uiteindelijk pas door ACTIE. Dus ga er helemaal voor en onderneem NU actie.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op dit artikel, deel jouw ervaring of mening met collega’s en schrijf ze bij de comments hieronder.

11 Responses

 1. Petra schreef:

  Alsnog van harte proficiat voor je verjaardag! maar dat terzijde 😉
  Mooie vergelijking die je maakt en inderdaad een waarheid als een koe! Voor mezelf zie ik dat innerOUT pas begon te werken toen ik durfde kiezen voor een duidelijke niche en duidelijke specialisatie. Groot is nog steeds mijn verbazing als ik mensen hoor zeggen: ‘ik ben trainer/coach’ en dan met moeite kunnen definiëren wat ze nu precies doen.

  De groene vragen laten me weer eens extra stil staan en zorgen voor inspiratie en reflectie. Dank daarvoor!

  Grtn,
  Petra

 2. Bianca schreef:

  Geweldige checklist Jan en die over jouw focus vasthouden eens je je niche gevonden hebt, vind ik voor mezelf een hele belangrijke!

 3. Dag Jan,

  Proficiat met je verjaardag !
  Ik heb jouw vergelijk tussen kok en coach grondig gelezen en je hebt verdorie gelijk. Er zijn nog beroepen die in deze vergelijking zouden kloppen maar je hebt dat goed geobserveerd en waarschijnlijk omdat je een excellente chef tegenkwam kon je de eigenschappen doorzien. De reflectie is goed en ook ik vraag mij af of iedere lezer wel de groene vragen positief kan beantwoorden. Ik alvast niet. Dus: stof om aan te werken in 2012.
  Bedankt Jan voor deze bijdrage en ik wens jou ook veel coachwerk in 2012.

  Groet
  Christian

 4. De vergelijkingen tussen een chef-kok en een coach op het gebied van succesvol ondernemen: http://t.co/vU8J8UNk

 5. Inge D'Hooge schreef:

  Een mooie beknopte samenvatting van wat belangrijk is om succesvol te zijn als ondernemer. Als ik mezelf bekijk, ben ik al sterk in een aantal punten. Aan enkele andere is nog wat werk. Die niche bepalen is nog een beetje zoeken bijvoorbeeld. Maar we zijn op weg met enthousiasme. Ik wens jou ook veel succes toe in 2012. Zo te zien ben je goed bezig 🙂

Leave a Reply

Geef een reactie

Maak een afspraak!

Wil je werk maken van jouw Bloeiende Praktijk? Aarzel dan niet en contacteer me voor een vrijblijvend gesprek. Zo kunnen we samen uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Klik hier
Tweet